Toimitusjohtaja: ”Tahti kiihtyy – olemme valmiit historialliseen sote- ja pela-muutokseen”

maanantai 11.07.2022 | Hyvinvointialue, Uutiskirjeet, Kehittäminen, Maakuntien tilakeskus

Kuvituskuva Töölön kirjaston julkisivusta, jonka edessä on punaisia tulppaaneita

Se on kuulkaas noin 120 työpäivää vuodenvaihteeseen. Jätän jokaisen oman arvion varaan, onko päiviä jäljellä paljon vai vähän, mutta sen tiedän, että meillä Maakuntien tilakeskuksessa on vielä iso urakka hoidettavana, ennen kuin toivotamme hyvää uutta vuotta.

Vuoden ensimmäinen puolisko suorastaan hujahti sote- ja pela-tilatietojen kokoamisen tukemisessa. Kaikki hyvinvointialueet aloittivat Modulo-tilatietopalvelun käyttöönotot. Tapasimme tilavalmistelijoiden verkostossa neljä kertaa. Tuo yhteistyö tuotti hedelmää esimerkiksi valtakunnallisen vuokrasopimusmallin kehittämiseksi kuntien ja hyvinvointialueiden väliseen vuokraukseen sekä erityisten vuokrasopimusklinikoiden järjestämiseksi päivän polttaviin kysymyksiin ja huhtikuussa annetun vuokra-asetuksen tulkintahaasteisiin. Myös hyvinvointialueiden Modulo-käyttäjien infot käynnistyivät sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien sekä pelastuslaitosten Modulo-pääkäyttäjäinfojen rinnalle. Järjestimme hyvinvointialueiden tiedonjanoon 20 viikon aikana kaiken kaikkiaan 14 erisisältöistä tilaisuutta.

Sote- ja pela-uudistus muutti rajusti myös kunta-asiakkaidemme arkea. Sana kuntakentällä kiiri nopeasti helppokäyttöisistä ja maksuttomista työkaluista sote-tilojen vuokrauksessa aina vuokranmäärityksestä sähköiseen allekirjoitukseen. Heinäkuun loppuun mennessä olimme aloittaneet sopimusneuvottelut palveluidemme käytöstä jo 210 kunnan ja ehtineet allekirjoituksiin asti 171 kunnan kanssa. Koronarajoitusten hellitettyä lähdimme tapaamaan kuntien kiinteistö- ja talousammattilaisia kasvotusten tiedon laadun parantamiseksi ja yhteistyön syventämiseksi. Pisimmälle ehtineiden kuntien kanssa käynnistimme myös kuntakohtaisia tilajohtamisen kehitysohjelmia. Kesäkuussa saimme iloisia ja kauan kaivattuja uutisia kuntapalveluiden jatkon turvaamisesta: Maakuntien tilakeskuksen tuottamat palvelut kunnille siirtyvät osaksi Senaatti-kiinteistöjä lokakuun alusta alkaen. Hieman haikein, mutta luottavaisin mielin kunta-asiakkaamme ja samalla kolmasosa asiantuntijoistamme siirtyy emoyhtiöllemme Senaatille.

Kuvassa Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Latvala.
Jukka Latvala on Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtaja.

Kesäkuussa käynnistyivät myös Maakuntien tilakeskuksen omistusneuvottelut. Valtiovarainministeriön ja Senaatti-kiinteistöjen johdolla käytävät osakasneuvottelut on tarkoitus saada päätökseen syksyyn mennessä, sillä hyvinvointialueiden on määrä aloittaa omistajinamme yhdessä valtion kanssa vuoden 2023 alkuun mennessä. Niinpä koko ensimmäisen vuosipuoliskon olemme taustalla rakentaneet palvelupalettiamme ja terävöittäneet strategiaamme siten, ettei uusien omistajien tarvitse aloittaa aivan nollasta. Toki suuret suuntaviivat annettiin jo lokakuussa 2021, kun valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta nimesi Maakuntien tilakeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lainsäädännössä mainituksi valtakunnalliseksi toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskukseksi. Kesän aikana olemme piirtäneet tiekarttaa, miten hyvinvointialueet voisivat osaamiskeskuksen toiminnan avulla säästää toimitilakustannuksistaan 300 miljoonaa euroa vuodessa ja saavuttaa hiilineutraalin kiinteistö- ja tilakannan vuoteen 2035 mennessä. Tähän keskusteluun palaamme neuvottelujen edistyttyä.

Lopuksi haluan lämpimästi kiittää asiakkaitamme, nykyisiä ja tulevia omistajiamme, yhtiömme hallitusta ja etenkin henkilökuntaamme työntäyteisestä ensimmäisestä vuosipuoliskosta. Ilman joustavuuttanne, muutos- ja kehitysmyönteisyyttänne – sitä kuuluisaa yhdessä tekemisen meininkiä – emme olisi näin pitkällä, kun noin 120 työpäivää on enää vuodenvaihteeseen. Tehdään yhdessä historiaa!

Yhteistyöterveisin,

Jukka

 

Jaa sosiaalisessa mediassa