Uusi työkalu helpottaa hyvinvointialueiden palvelutilaverkon suunnittelua

maanantai 20.01.2025 | Kehittäminen, tilatietopalvelu, palvelut, data-analytiikka

Maakuntien tilakeskus on julkaissut uuden palvelutilaverkkotyökalun, joka helpottaa merkittävästi hyvinvointialueiden tilasuunnittelua. Työkalu tekee mahdolliseksi erilaisten skenaarioiden laatimisen ja vertailun nykyisestä tilakannasta.

”Ryhdyimme kehittämään työkalua, koska huomasimme, ettei hyvinvointialueilla ollut aiemmin vastaavaa suunnittelun apuvälinettä. Se mahdollistaa erilaisten vaihtoehtojen suunnittelun hyvin kustannustehokkaasti ja tehostaa näin koko palveluverkon suunnittelua”, Maakuntien tilakeskuksen kehityspäällikkö Iiris Murto kertoo.

Työkalu on osa Maakuntien tilakeskuksen raportoinnin peruspalvelua, eikä sen käyttö edellytä hyvinvointialueilta erillisiä hankintoja tai lisenssejä. Se toimii samassa ympäristössä kuin muutkin raportointipalvelut.

Työkalun avulla hyvinvointialueet voivat tarkastella nykyistä tilakantaansa ja suunnitella sen tulevaisuutta. Käyttäjät pystyvät muokkaamaan kohteiden pinta-aloja, kustannuksia ja käytössä olon aikoja sekä vertailemaan erilaisten muutosten vaikutuksia.

Faktapohjaista tietoa päätöksenteon tueksi

Murron mukaan työkalu tuo täysin uuden ulottuvuuden hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitteluun.

”Jos alueen tavoite on esimerkiksi pienentää tilakustannuksia 20 prosenttia, työkalun avulla voi kokeilla erilaisia vaihtoehtoja tavoitteen saavuttamiseksi. Voimme tarkastella, miten eri kohteiden muutokset, kuten terveysasemien sulkemiset tai uusien avaaminen, vaikuttavat kokonaisuuteen”, Murto selventää.

Työkalu perustuu hyvinvointialueiden lakisääteiseen Modulo-tilatietojärjestelmään. Se sisältää ajantasaiset tiedot hyvinvointialueiden tilakannasta, vuokrasopimuksista ja kustannuksista. Tietojen luotettavuus on varmistettu jatkuvalla laadunvalvonnalla.

”Alueet ylläpitävät itse tietojaan järjestelmässä, mutta me seuraamme niiden oikeellisuutta ja tarkistamme tietoja. Jos huomaamme virheitä tai epäjohdonmukaisuuksia, puutumme niihin heti”, Murto kertoo.

Merkittäviä hyötyjä suunnitteluun

Työkalu tehostaa hyvinvointialueiden toimintaa monella tavalla. Se helpottaa tilojen  ja palveluverkon yhteensovittamista sekä auttaa kohdistamaan palvelut sinne, missä niitä tarvitaan.

”Suunnitelmien tekeminen on nyt dynaamista ja helppoa. Kaikki suunnitelmat tallentuvat järjestelmään, joten niitä voidaan tarkastella ja vertailla myöhemminkin. Voimme jatkossa myös seurata, miten suunnitelmat ovat toteutuneet käytännössä”, Murto kertoo.

Ketterää kehitystä yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa

Palvelutilaverkkotyökalu kehitettiin syksyllä 2023 yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa.

“Kehitystyö oli nopeaa ja tehokasta. Siihen osallistui laaja joukko Maakuntien tilakeskuksen asiantuntijoita ja kolme pilottialuetta, jotka testasivat työkalua ja antoivat kehitysehdotuksia”, Murto kertoo.”

Tulevaisuudessa palvelujen saavutettavuus keskiöön

Vuonna 2025 palvelutilaverkon suunnittelutyökalua kehitetään edelleen käyttäjien toiveiden mukaisesti. Tärkeimpiä kehityskohteita ovat taustatietojen päivittyminen suunnitelmien aikana sekä investointihankkeiden huomioiminen.

”Haluamme yhdistää palvelutiedot tilatietoihin. Tulevaisuudessa voimme mahdollisesti tarkastella myös palvelujen saavutettavuutta: esimerkiksi sitä, miten neuvolapalvelut kohdistuvat lapsiperheisiin tietyllä alueella”, Murto kertoo.

”Kuuntelemme aktiivisesti hyvinvointialueiden toiveita. Kun saamme hyviä kehitysideoita, toteutamme ne”, Murto päättää.

Lue myös

 

Jaa sosiaalisessa mediassa