Hallituksen toimintakertomus: yhtiön näkymät vuodelle 2024

maanantai 15.04.2024

Maakuntien tilakeskuksen liiketoiminnan toimintaympäristö on muutoksessa: Hyvinvointialueiden talouden tasapainottamisen ja sopeuttamisen paineet heijastuvat alueiden tilatarpeisiin, investointeihin, toimitilakannan ylläpitoon ja näihin liittyviin palveluihin. Väestön demografiset muutokset haastavat kaikkia hyvinvointialueita. Alueilla palveluiden eriytyminen ja alueiden välinen erilaistuminen jatkuvat. Vaativan sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnot keskittyvät ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluverkot tiivistyvät. Osaavan työvoiman saatavuus vaikeutuu ja digitaalisten palveluiden rooli kasvaa. Julkishallinnon rakenneuudistukset jatkuvat.

Toimintaympäristön muutokset edellyttävät Maakuntien tilakeskukselta monitahoista yhteistyötä sekä laaja-alaista tietoa ja alansa asiantuntijuutta. Yhtiö seuraa tarkasti poliittista päätöksentekoa ja edistää Suomen hallitusohjelman kirjauksia muun muassa julkisen sektorin tilaohjelman laatimisesta. Yhtiö myös tukee pyrkimyksiä hiilineutraalisuuteen huomioimalla hyvinvointialueiden toimitilojen energiatehokkuus- ja ympäristöystävällisyyskysymyksiä.

Korona-pandemian ja Ukrainan-sodan myötä erilaiset epävarmuustekijät huomioidaan nyt kiinteistö- ja rakennusalalla entistä tarkemmin. Maakuntien tilakeskuksen liiketoiminnassa varautuminen näkyy esimerkiksi suhtautumisessa hyvinvointialueiden toimitilojen omistamiseen, vuokraamiseen ja vuokratilojen omistussuhteisiin.

Muutokset yhtiön omistuksessa ja asiakkuuksissa tilikausien 2022 ja 2023 taitteessa yhdessä toimintaympäristön muutosten kanssa raamittivat Maakuntien tilakeskuksen strategiatyötä vuonna 2023 yhtiön uudeksi visioksi, missioksi ja strategiaksi.

Maakuntien tilakeskuksen visiona on olla asiakkaiden luottama asiantuntija, joka yhdistää älykkäästi talouden, vastuullisuuden ja hyvinvoinnin.

Maakuntien tilakeskuksen missiona on olla valtakunnallinen hyvinvointialueiden kiinteistö- ja toimitilahallinnon osaamiskeskus, jonka tehtävänä on tukea asiakkaita talouden tasapainottamisessa sekä tehokkaan ja kestävän kiinteistöhallinnan saavuttamisessa tuottamalla tietoa, luomalla innovatiivisia ratkaisuja sekä jakamalla asiantuntijuutta ja parhaita käytäntöjä.

Maakuntien tilakeskuksen strategiana on strategiakaudella 2024–2028

  • tukea tiedolla johtamista yhtenäisen, ajantasaisen ja vertailukelpoisen tiedon sekä tietojärjestelmien avulla.
  • syventää yhteistä ja verkostomaista toimintaa asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa.
  • kasvattaa asiantuntijuuttaan, vahvistaa rooliaan ja varmistaa jatkuvuuttaan osaavan, kehittyvän ja omistautuneen henkilöstön sekä laadukkaan toiminnan avulla.

Vuonna 2024 tiedolla johtamisen painopisteinä ovat toimitilojen kustannus-, vuokrasopimus- ja energiankulutustiedot. Tilatietojen laadun ja kattavuuden tavoitetaso on 95 prosenttia. Vuoden aikana julkaistaan myös ensimmäinen lakisääteinen investointiselvitys.

Vuonna 2024 jatkavat kiinteistö- ja toimitilajohdon verkosto, toimitilavuokrauksen verkosto, Modulon pää- ja talouskäyttäjien verkosto sekä Modulon asukasvuokrauksen verkosto. Uutena verkostona käynnistyy kestävän kehityksen verkosto.

Vuonna 2024 hyvinvointialuekohtaisten projektien liikevaihtotavoite on yhteensä 300 000 euroa. Maakuntien tilakeskus luo ja jalkauttaa yhteisiä toimintaperiaatteita mm. kiinteistö- ja toimitilastrategiaan ja investointisuunnitteluun yhteistyössä alueiden ja ministeriöiden kanssa. Tahot myös jatkokehittävät hyvinvointialueille yhtenäistä vuokrasopimusmallia.

Vuonna 2024 Maakuntien tilakeskus vahvistaa asemaansa henkilöstönsä asiantuntijuutta kehittämällä ja julkisen hallintotehtävänsä haltuunotolla. Laadukkaan toiminnan sekä osaavan, kehittyvän ja omistautuneen henkilöstön avulla tavoitteena on saavuttaa vähintään 30 pisteen asiakassuositteluindeksi.

Yrityskohtaisten strategisten tavoitteiden lisäksi Maakuntien tilakeskus on asettanut toiminnalleen kaksi vaikuttavuustavoitetta:

  • hyvinvointialueiden talouden kestävyyden ja investointikyvyn vahvistuminen kiinteistö- ja toimitilajohtamisen parhaiden käytäntöjen ja investointisuunnittelun yhteisten toimintaperiaatteiden avulla,
  • kestävän kehityksen edistyminen tilojen ympäristöystävällisten ja energiatehokkaiden toimintaperiaatteiden ja -mallien sekä parhaiden käytäntöjen jakamisen avulla.

Tavoitteena on, että hyvinvointialueiden vuotuisia toimitilakustannuksia saataisiin tehostettua 300 miljoonalla eurolla vuoteen 2028 mennessä. Vuonna 2024 Maakuntien tilakeskus määrittää hyvinvointialueuudistuksen jälkeisten toimitilakustannusten lähtötason ja kustannuskehityksen peruskäyrän.

Kestävän kehityksen tavoitteena on, että hyvinvointialueiden toimitilojen hiilineutraalisuus saavutettaisiin vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2024 Maakuntien tilakeskus määrittää hyvinvointialueiden omistamien rakennusten nykyisen energiankulutuksen hyvinvointialuetasolla.

Maakuntien tilakeskuksen taloudelliset näkymät vuodelle 2024 ovat vakaat, sillä yhtiö ei toimi kilpailutilanteessa markkinoilla, vaan se on hyvinvointialueiden ja valtion niin kutsuttu inhouse-yhtiö.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa