Verkostotoiminta

maanantai 15.04.2024

Maakuntien tilakeskuksen kuvituskuva Tampereen Tipotien terveysaseman portaikosta

Maakuntien tilakeskuksen ja hyvinvointialueiden yhteistoiminnan keskiössä olivat vuonna 2023 erilaiset verkostot. Verkostoissa yhtiö edisti strategiansa mukaisesti alueiden valtakunnallisten toimintatapojen ja -mallien yhtenäistämistä sekä alueiden vastuuhenkilöiden verkostoitumista.

Maakuntien tilakeskuksen roolina erilaisissa verkostoissa ja työryhmissä oli

  • tarjota osallistujille työkaluja ja vertaistukea oman työnsä toteuttamiseen
  • laatia hyvinvointialueille valtakunnallisia tilannekatsauksia
  • antaa hyvinvointialueille tietoja päätöksenteon tueksi
  • toimia verkoston koollekutsujana.

Kiinteistö- ja toimitilajohdon verkosto

Hyvinvointialueiden kiinteistö- ja toimitilajohdon verkosto aloitti toimintansa vuonna 2023. Verkosto jatkoi sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen valmistelun aikana Maakuntien tilakeskuksen perustaman hyvinvointialueiden kiinteistöjohdon verkoston työtä.

Uusi verkosto oli kohdistettu erityisesti hyvinvointialueiden toimitiloista ja kiinteistöistä vastaaville johtajille. Verkoston toimintaan osallistuivat kaikki hyvinvointialueet sekä Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän edustajat. Verkosto kokoontui vuoden aikana viisi kertaa.

Hyvinvointialueiden kiinteistö- ja toimitilajohdon verkostossa jaettiin ajatuksia, osaamista ja kokemuksia hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen toimitiloista ja niiden johtamisesta. Verkoston tarkoituksena oli mahdollistaa ajankohtaisten kiinteistö- ja toimitilajohtamiseen liittyvien asioiden esittely, keskustelu, kehittäminen ja pohdinta yhteistyössä kaikkien hyvinvointialueiden kesken.

Verkosto kokoontuu vuonna 2024 lähinnä Teams-alustalla noin kahden kuukauden välein.

Toimitilavuokrauksen verkosto

Hyvinvointialueiden toimitilavuokrauksen verkosto aloitti toimintansa kesällä 2023. Verkoston tavoitteena oli tukea alueita toimitilavuokrauksen kysymyksissä, määritellä vuokraamistoimintaan suositeltavia periaatteita ja luoda malliasiakirjoja hyvinvointialueiden käyttöön. Verkostossa kehitetään jatkossa ratkaisuja muihin tunnistettuihin hyvinvointialueiden vuokrauksen haasteisiin.

Vuonna 2023 verkosto kokoontui kesän ja syksyn aikana yhteensä neljä kertaa, minkä lisäksi vastuunjakotaulukkoa käsittelevällä alatyöryhmällä oli kaksi kokousta. Yhteistyön tuloksena laadittiin sopimusmalliluonnokset kolmesta erilaisesta vuokraamisen tavasta. Työskentelyssä hyödynnettiin myös ulkopuolista juridista sopimusasiantuntijaa.

Verkoston työ jatkuu vuonna 2024, kun materiaaleja täydennetään ja niistä viimeistellään työversiot kaikkien hyvinvointialueiden käyttöön.

Liikenteellisen saavutettavuuden työryhmä

Liikenteellisen saavutettavuuden työryhmä sai alkunsa vuonna 2023 Maakuntien tilakeskuksen ja Pirkanmaan hyvinvointialueen välisissä keskusteluissa hyvinvointialueiden liikenteellisestä saavutettavuudesta.

Pirkanmaan lisäksi työryhmään osallistui edustajia HUS-yhtymästä sekä Kymenlaakson, Länsi-Uudenmaan, Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueilta. Osallistujien työnkuvat sisälsivät pääsääntöisesti palveluverkon suunnittelua tai toimitilahallintoa.
Maakuntien tilakeskus toimi työryhmän fasilitaattorina sen kokoontuessa kevään 2023 aikana neljä kertaa Teams-alustalla.

Työryhmätyön lopputuloksena syntyi opas hyvinvointialueiden liikenteellisen saavutettavuuden perusteisiin. Oppaaseen koottiin seikkoja, joita hyvinvointialueen tulisi huomioida liikenteellistä saavutettavuuttaan arvioidessaan. Sen sijaan työryhmä havaitsi, ettei toistaiseksi ole mielekästä laatia kaikille hyvinvointialueille yhteistä liikenteellisen saavutettavuuden arvioinnin mallia alueiden erilaisuuden vuoksi.

Oppaan lisäksi laadittiin tekninen pilotti liikenteellisen saavutettavuuden laskennasta ja tulosten kytkemisestä Maakuntien tilakeskuksen raportointiympäristöön. Pilotti sai myönteistä palautetta mukana olleilta hyvinvointialueilta.

Työryhmätyön jo päätyttyä sen havaintoja ja tietoja hyödynnetään jatkossa Maakuntien tilakeskuksen raportoinnin, paikkatietoanalytiikan ja saavutettavuuslaskennan kehityksessä osana palvelutilaverkkotyökaluja.

Modulon pää- ja talouskäyttäjien verkosto

Maakuntien tilakeskuksen hyvinvointialueiden Modulo-tilatietopalvelun pää- ja talouskäyttäjien verkosto aloitti toimintaansa vuonna 2023. Verkostoon osallistuivat kaikkien hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän nimeämät Modulon pää- ja talouskäyttäjät.

Modulon pää- ja talouskäyttäjien verkoston tarkoituksena on nimensä mukaisesti jatkossakin saattaa yhteen tilatietopalvelun pää- ja talouskäyttäjät, kouluttaa ja perehdyttää osallistujia palvelun ominaisuuksiin sekä yleensä tiedottaa ja keskustella palvelun käytöstä ja kehityskohteista.

Verkosto kokoontui vuoden 2023 aikana kaksi kertaa Helsingissä ja kerran Teamsissä. Vuonna 2024 Modulon pää- ja talouskäyttäjien verkosto tapaa neljä kertaa, joista kaksi tapaamista on suunniteltu pidettäviksi läsnätilaisuuksina ja kaksi Teams-alustalla.

Modulon asukasvuokrauksen verkosto

Modulo-tilatietopalvelun asukasvuokrauksen verkosto sai alkunsa keväällä 2023 järjestetystä hyvinvointialueiden asukasvuokrauksen teemapäivästä. Päivän aikana huomattiin tarve koota yhteen hyvinvointialueilla asian parissa työskentelevät asiantuntijat.

Verkoston toimintaan vuonna 2023 osallistuivat sellaiset hyvinvointialueet, jotka olivat jo ehtineet ottaa Modulossa käyttöönsä vuokrauksenhallinnan tai asukasvalinnan toiminnallisuudet. Vuoden lopussa verkostoon oli liittynyt 12 hyvinvointialuetta. Verkosto ehti vuoden aikana kokoontua kaksi kertaa Teams-alustalla.

Verkostossa jaettiin parhaita käytäntöjä Modulon työkalujen käytöstä eri alueilla ja ratkottiin arjessa vastaan tulleita kysymyksiä. Koska osallistujat olivat työkalujen aktiivikäyttäjiä, keskustelut Modulon ja toimintamallien kehityksestä koettiin erityisen hyödyllisiksi. Verkostomaisen työskentelyn myötä myös hyvinvointialueiden välinen suora yhteistyö asiantuntijoiden kesken lisääntyi.

Verkosto tapaa vuonna 2024 neljä kertaa – kolmesti Teams-alustalla ja kerran läsnätilaisuudessa.

Kestävän kehityksen verkosto

Hyvinvointialueiden kestävän kehityksen verkoston käynnistyminen siirrettiin alkuvuoteen 2024. Verkoston tarkoitukseksi määriteltiin kuitenkin jo vuonna 2023 hyvinvointialueiden yhteisen keskustelun, kehittämisen ja pohdinnan mahdollistaminen vastuullisesta päätöksenteosta ja toiminnasta. Verkostotyössä aiotaan tunnistaa ja ratkoa kestävän kehityksen yhteisiä tarpeita sekä toteuttaa malleja yhtenäisille toimintatavoille hyvinvointialueiden vastuullisuustyössä.

Verkoston toimintaan voivat osallistua hyvinvointialueiden, HUS-yhtymän ja Helsingin kaupungin toimitilojen ja kiinteistöjen ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen sekä kulttuurisen kestävyyden vastuuhenkilöt. Verkosto kokoontuu 2–3 kuukauden välein pääasiassa Teams-alustalla.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa