Visio, missio ja strategia

perjantai 11.04.2025

Maakuntien tilakeskuksella on visio, missio ja strategia vuosille 2024–2028.

Visio

Visiomme on olla asiakkaiden luottama asiantuntija, joka yhdistää älykkäästi talouden, vastuullisuuden ja hyvinvoinnin.

Missio

Olemme valtakunnallinen hyvinvointialueiden kiinteistö- ja toimitilahallinnon osaamiskeskus, jonka tehtävä on tukea asiakkaita talouden tasapainottamisessa sekä tehokkaan ja kestävän kiinteistöhallinnan saavuttamisessa tuottamalla tietoa, luomalla innovatiivisia ratkaisuja sekä jakamalla asiantuntijuutta ja parhaita käytäntöjä.

Strategiakauden 2024–2028 tavoitteet

  • tiedolla johtamisen tukeminen yhtenäisen, ajantasaisen ja vertailukelpoisen tiedon sekä tietojärjestelmien avulla,
  • yhteisen ja verkostomaisen toiminnan syventäminen asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa,
  • asiantuntijuuden kasvattaminen, yhtiön roolin vahvistaminen ja jatkuvuuden varmistaminen osaavan, kehittyvän ja omistautuneen henkilöstön sekä laadukkaan toiminnan avulla.

Vuoden 2025 strategiset tavoitteet

Vuonna 2025 yhtiön keskeiset tavoitteet painottuvat edellisvuonna käynnistettyihin vaikuttavuushankkeisiin sekä laadukkaan ja tarkoituksenmukaisen perustoiminnan ylläpitämiseen. Tavoitteena on luoda hyvinvointialueiden yhteiset kiinteistöjen ja toimitilojen omistamisen ja käytön periaatteet sekä laatia niiden pohjalta aluekohtaisia kiinteistö- ja toimitilastrategioita. Muita tavoitteita ovat hyvinvointialueille yhteisen sisäisen vuokrauksen toimintamallin laatiminen, vaikuttavuusarvioinnin sisältävän investointiprosessin ja -laskentamallin kehittäminen sekä tilakonseptien rakentaminen.

Maakuntien tilakeskus tukee hyvinvointialueiden tiedolla johtamista. Tiedon painopisteitä vuonna 2025 ovat toimitila- ja vuokratiedot, joiden tavoitetaso on 93 prosenttia. Vuoden aikana julkaistaan myös tilannekuvaraportti hyvinvointialueiden toimitiloista ja järjestyksessään toinen lakisääteinen investointiselvitys.

Maakuntien tilakeskuksen ja hyvinvointialueiden keskinäisten verkostojen toimintaa laajennetaan ja syvennetään. Vuonna 2025 jatkavat kiinteistö- ja toimitilajohdon verkosto, toimitilavuokrauksen verkosto, kestävän kehityksen verkosto, Modulon pää- ja talouskäyttäjien verkosto sekä Modulon asukasvuokrauksen verkosto. Uutena verkostona aloittaa tilavaraus- ja tilankäytön seurannan asioihin keskittyvä verkosto.

Vuonna 2025 yhtiön vaikuttavuushankkeet ja mahdolliset uudet palvelut ohjaavat henkilöstötarpeita. Henkilöstön asiantuntijuutta kasvatetaan yksilöllisten kehityspolkujen ja toteutettavien projektien avulla. Tavoitteena on, että asiakkaiden arvioima suositteluindeksi eli niin kutsuttu NPS-luku olisi vähintään 35. Tätä tavoitellaan laadukkaan toiminnan sekä osaavan, kehittyvän ja omistautuneen henkilöstön avulla.

Yrityskohtaisten strategisten tavoitteiden lisäksi Maakuntien tilakeskus on asettanut toiminnalleen kaksi vaikuttavuustavoitetta:

  • hyvinvointialueiden talouden kestävyyden ja investointikyvyn vahvistuminen kiinteistö- ja toimitilajohtamisen parhaiden käytäntöjen ja investointisuunnittelun yhteisten toimintaperiaatteiden avulla,
  • kestävän kehityksen edistyminen tilojen ympäristöystävällisten ja energiatehokkaiden toimintaperiaatteiden ja -mallien sekä parhaiden käytäntöjen jakamisen avulla.

Tavoitteena on, että hyvinvointialueiden vuotuisia toimitilakustannuksia saadaan tehostettua 300 miljoonalla eurolla vuoteen 2028 mennessä. Kestävän kehityksen tavoitteena on, että hyvinvointialueiden toimitilojen hiilineutraalisuus saavutetaan vuoteen 2035 mennessä.

Maakuntien tilakeskuksen taloudelliset näkymät vuodelle 2025 ovat vakaat, sillä yhtiö ei toimi kilpailutilanteessa markkinoilla, vaan se on hyvinvointialueiden ja valtion omistama niin kutsuttu inhouse-yhtiö.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa